IMECA - Isabelle May Elinor Cermann Alexandersson

Samhällskunskap A - Statsskick

2010-05-21 @ 06:56:56

1. Vilka är de svenska grundlagarna?

Det finns fyra grundlagar i Sverige. Regeringsgormen som kortfattat talar för hur Sverige ska styras. Successionsförordningen talar om vem som ska vara statschef, alltså hur den svenska kronan ska ärvas. I Sverige infördes kvinnlig tronföljd 1980, vilket innebar att Victoria blev Svenska Kronprinsessa redan vid fyra års ålder. Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen talar om vilka rättigheter vi har om att uttrycka oss själva. Alla svenskar har rätt att säga, tycka, tänka och skriva vad de vill med begränsningar.

Hur går dessa att ändra?

Det tar tid att ändra på grundlagarna. Eftersom Hitler ändrade från demokrati till dikatur så lätt, så har Sverige beslutat om att dessa lagar ska vara svåra att ändra på. Först måste majoriteten av riksdagsledarmöterna vara överens om en grundlagsändring. De läggs åt sidan tills nästa regering valts och då tar frågan upp igen och om den här också har majoritet, så blir det så. Ändringen får dock inte vara emot FN (vår frihet och rättighet).

 

2. Vad är skillnaden mellan en republik och en monarki?

USA - till exempel - har republik, eftersom de har en president. President är en statschef som valts direkt av folket eller parlamentet.

Sverige, Norge, Danmark och England är några länder som har monaarki. Då är statschefen istället en kung eller drottning. Kung Karl XVI Gustaf, som är kung i Svrige, har ingen makt inom politiken.

 

3. Vilka hinder finns för småpartier att komma in i riksdagen?

Det finns två spärregler för att komma in. Det ena kallas för ''fyraprocentspärren'' och det betyder att man måste ha minst fyra procent röster avbefolkningen. Om man däremot fårr mindre än fyra procent, men 12 procent eller mer i en valkrets, så får partiet vara med vid fördelningen av riksdagsplatserna från della valkrets.

I Sverige har vi något som kallas för propertionellt valsystem. Med det menas att om Moderaterna till exemple har fått 40% röster från folket, så ska de också ha 40% mandat i riksdagen. I Sverige har vi olika antal fasta mandat per valkrts och de utses efter invånare. Stockholm till exempel har 39 stycken, medans Gotland bara har 2. Alla dessa blir ändå tillsammans 349 stycken. Varför det är 349 och inte ett jämt antal är för att det inte ska kunna bli lika när de röstar.

Varför finns dessa spärregler?

Det blir svårare att fatta beslut om det kommer in för många till riksdagen.

 

4. Vad gör:

Riksdagen (parlamentet) är folkets främsta företrädare och har den högsta politiska makten i Sverige. De stiftar/beslutar om lagar. De beslutar om budgeten i staten. De styr landet så länge som folket vill det.

De kontrollerar regeringen så att de gör rätt och att deras beslut stämmer överrens med författningen.

Riksdagen har fyra stycken justitieombudsmän som övervakar att statsförvaltningen följer lagar och förordningar.

Regeringen planerar samhällsutvecklingen. De ger förslag, så kallade propositioner, till riksdagen på nya eller ändrade lagar.

De fattar beslut i ärenden som sker vid ett regeringssammanträde en gång i veckan.

De ska verkställa politiska beslut genom att föra arbetet i statsförvaltningen.

De deltar i EU:s ministerråd och ministrarna för fram frågor som Sverige tycker är viktiga.

 

5. Förklara följande begrepp:

Mandat är platser i riksdagen. En mandat = en plats.

Motion är ett förslag som kommer från riksdagens ledarmöter.

Proposition är ett regeringsförslag och riksdagens arbetsmaterial.

Utskott är olika små arbetsgrupper som motioner och propositioner skickas till. Det blir för svårt för 349 personer att arbeta effektivt i kammaren. Utskottet diskuterar och gör eventuella ändringar.

Betänkande är en skrivelse/rapport. När utskottet diskuterat och eventuellt ändrat, så lämnar de över sitt betänkande till kammaren.

Parlamentarism är ett statsskick där en regering är beroende av stöd av ett (numera vanligen folkvalt) parlament (eller riksdag).

 

6. Vilken roll spelar ett utskott i ett riksdagsärendes gång från initativ till färdigt beslut?

 

7. Hur går det till att bilda en regering?

 

 

 

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Dokument inifrån - McFusk och Co

2010-05-16 @ 21:20:10

Dokument inifrån handlade ikväll om McDonald's och hur deras arbetare får lön och hur mycket de fuskar med deras löner. Kolla verkligen!!!

http://svtplay.se/v/2001470/dokument_inifran/mcfusk_och_co

Jag skrev ett brev till SVT:



Hej!

Jag såg lite av det dokument inifrån som var på 2an nyss och jag känner igen allt som de har pratat om, fast jag har jobbat på Burger King!
När jag var 17 år, så fick jag lön som en 16-åring, golven är hala och jag har ramlat tre gånger, en gång fick jag kaffe över handen och ställde mig för att kyla under en kran. Efter bara 3-4 minuter, så sa de att jag skulle komma tillbaka. Det kunde jag inte, hade ju brännskador över fingrarnaoch det gjorde så ont och jag vet att man måste spola i 20 minuter. Men de gav mig en creme som de sa tar bort smärtan. Ang golvet, så var det en kille som ramlade och slog i knät så att han fick åka till sjukhuset och jag tror inte att han fick någon ersättning för det. När jag började där är jag var 16, så skulle jag tex jobba i 5 timmar, men de skickade hem mig efter 1,5 en gång bara för att det var för lite konsumenter. Jag visste inte mina rättigheter då... Vi får ju inga betalda raster och en gång, så var vi för lite personal en stor helg och jag fick 20 min obetald rast för att de ropade tillbaka mig 10 minuter innan, men så satt det även två andra tjejer där. De hade betald rast för att arbetsledaren sa att de skulle äta och sedan komma tillbaka. De satt ner längre än vad jag gjorde. Det var en gång som jag arbetade hela mitt pass på sju timmar utan rast. Jag har aldrig ätir personalmat på Burger King, men ändå drog de ofta 5 drag varje lön. Trots att jag sade till min chef så hände inget och när jag ringde till hennes chef, så fick jag ett samtal tillbaka från min att jag typ hade skvallrat och att det inte alls låg till så. På min lediga dag, så ringde en arbetsledare till mig kl 7 på morgonen och frågade om jag kunde jobba. Jag kunde inte säga nej då och gick upp och tog bussen kvart i 8. (Den går 7.15 och 7.45 osv) och när jag kom till jobbet kl 8, så fck jag en utskällning av henne att jag tog så lång tid på mig. Att jag skulle tagit Taxi isåfall. Men det hár inte jag som 16-åring råd med och då sa hon att BK isåfall skulle betalat det, men då kunde ju hon ha sagt det.
En anna period hade jag under några veckor extra matte lektioner och min arbetsledare tjatade och tjatade på mig att jag skulle komma ändå och att jag väl kunde missa dem och det gjorde jag också med några för att jag inte kunde säga nej.

Till exempel så säger de å ena sidan att skolan måste gå före, men å andra sidan så tjatar de på en att man ska jobba varje eller varannan helg. Jag var uppskriven på 5 timmar i veckan i början, men under juli månad 2008, så jobbade jag 200 timmar. Jag jobbade 9 dagar i sträck, hade en dag ledig, sedan 8 dagar i sträck, en dag ledig och så vidare under långa pass i den värmen.
Asså det finns verkligen så mycket att skriva om, men känner att ni ska ju orka läsa det också. Må gott!

Isabelle Alexandersson


Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Filmtips!!!

2010-05-12 @ 13:40:21

Asså den här filmen är så SJUKT JÄVLA BRA!!!



Pojken i randig pyjamas (originaltitel The Boy in the Striped Pyjamas) är en prisvinnande film regisserad av Mark Herman och producerad av David Heyman. Den är baserad på boken med samma namn skriven av Irländska författaren John Boyne.

Bruno är en åtta-årig pojke som bor ett bekvämt liv i Berlin under andra världskriget. Hans far är en högt rankad nazistofficerare, och detta leder till att han blir kallad till tjänst vid koncentrationslägret Auschwitz och hans familj måste flytta dit. När Bruno en dag går på vandringsfärd hittar han en jämnårig judisk pojke sittandes bakom ett stängsel, och de blir vänner.


Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ipren-reklamen 1999

2010-05-07 @ 13:40:19



Sjung med!

Jag är ipren - den intelligenta värktabletten
mot värk och feber är jag en effektiv en
smärtstillande, febernedsättande jag ipren, de' e' helt enkelt intelligent
Jag har anti-inflammatoriska egenskaper
bra mot muskelvärk, ryggvärk och leeedvärk
En ipren 400 mg hjälper oftast bättre än 2 receptfria tabletter med paracetamol till exempel alvedon vid huvudvärk mensvärk o tandvärk
jag är ipren - den intelligenta värktabletten!


Ipren söker själv upp var du har ont


Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()